Letovice - Prohlídka vybavení keltských bojovníků, vyzkoušení si boje s cvičnými meči či toho, jak se mele mouka. To si v neděli užili lidé v keltském skanzenu Isarno u Letovic. Po téměř třech letech, kdy byla osada zavřená, to byli první návštěvníci. Provozovatelé areálu, který nyní nese název Archeopark Isarno Letovice, s nimi také diskutovali o dalším rozvoji Isarna.

Areál po odchodu posledních provozovatelů chátral. Letos v lednu si jej od města Letovice pronajalo sdružení Keltoi. To se nyní osadu snaží opravit a rozšířit.

„Jsme rádi, že jsme sehnali někoho, kdo má zájem, aby Isarno fungovalo. Že bychom ale byli příliš nadšení, to se říct nedá. Nový majitel má areál pronajatý od ledna a v podstatě se tam do minulé neděle nedělo vůbec nic," řekl místostarosta Letovic Jiří Palbuchta.

Jelikož sdružení převzalo areál v dezolátním stavu, muselo některé domky zbourat. Jeho členové také posekali trávu, dělají velký úklid a chystají se na rekonstrukci. Na opravách se podílí kolem deseti lidí. „Chápu, že město očekávalo víc. I já bych za to byl rád, ale opravy bohužel nejdou tak rychle. My jsme nezisková organizace, takže jsme závislí na cizích zdrojích. Navíc pronájem jsme získali v době, kdy už nebyly vypsané žádné výzvy na dotace. O nich se totiž rozhoduje vždy na podzim. Jestliže bude letos výzva vypsaná, určitě plánujeme o grant požádat," vysvětlil situaci vedoucí sdružení Keltoi Václav Horák.
Benefiční Lughnasad

Letos chtějí v Isarnu zorganizovat ještě tři akce pro návštěvníky. Lughnasad čtvrtého srpna bude benefiční. „Výtěžek použijeme na podporu rekonstrukce skanzenu," doplnil Horák. První zářijový den pro návštěvníky chystají oslavy konce léta a ukázky řemesel. Sedmadvacátého října v areálu zakončí letošní sezonu. „Jinak ale bude areál veřejnosti volně přístupný. Vstupné je zatím dobrovolné. Do budoucna je v plánu zavedení vstupného přibližně ve výši třicet nebo čtyřicet korun," řekl dále vedoucí sdružení.

Z původních domků, které postavili bývalí majitelé, jich zůstalo zachováno sedm. „Zbytek domků dostavíme. Část starých půjde opravit, další postavíme nové, protože plánujeme areál rozšířit," dodal Horák.

V minulosti bylo Isarno hojně navštěvované a několik let mělo dobrý zvuk. „Spolupráce s bývalými provozovateli skončila proto, že se mezi sebou nepohodli a nikdo nechtěl pokračovat dál. Nakonec dali výpověď," dodal Palbuchta.

Zájem o skanzen mezi turisty však neustal. „Na Isarno se ptají každý den. Letovice jsou s ním a se zdejším zámkem spojovány. Proto bychom byli velmi rádi, kdyby se dalo vše do pořádku a dál se tam konaly akce. I když třeba v jiném duchu nebo v jiné režii, ale duch Keltů aby tam stále byl," sdělila pracovnice turistického informačního centra Letovice Radka Marková.

Atrakce je pro město důležitá. Proto se vedení o činnost současných provozovatelů zajímá. „Samozřejmě sledujeme, co se tam děje. Chceme, aby to fungovalo, a to tak, jak jsme se se sdružením Keltoi domluvili. Je to kus krásného místa, které by bylo škoda nechat ležet ladem," dodal místostarosta Palbuchta.

Zdroj: http://blanensky.denik.cz/zpravy_region/isarno-po-trech-letech-privitalo-prvni-navstevniky-20130711.html
Autor: KRISTÝNA ŽIVNÁ