V Letovicích podpoří rekonstrukci keltského skanzenu benefiční akcí
30.7.2013 11:35 Letovice - Milovníci historie a dávné keltské kultury se mohou těšit na tuto neděli. V letovickém Archeoparku Isarno totiž sdružení Keltoi uspořádá benefiční akci s názvem Lughnasad. Výtěžek pořadatelé použijí na podporu rekonstrukce keltského areálu.

Program začne v deset hodin dopoledne. „Isarno bylo totiž několik let zavřené. Stavby v něm už jsou velmi zchátralé, a proto musíme udělat rozsáhlou rekonstrukci," vysvětlil Václav Horák, vedoucí sdružení Keltoi, které má areál pronajatý od města. Akci pořadatelé pojmenovali podle keltského boha Lugha. „Byl bohem řemesel a hojnosti. Tak jako dnes slavíme dožínky, tak Keltové děkovali bohu Lughovi za úrodu," vysvětlil původ názvu Horák. Podle něj čeká na účastníky akce bohatý program. „Připravili jsme ukázky řemesel, ukázky vybavení keltských bojovníků, přijede i skotský dudák Vašek Rout, který zahraje tradiční písně. Zajištěné bude i drobné občerstvení," řekl Horák. Pořadatelé nezapomněli ani na děti. „Pro ty budou připravené nejrůznější soutěže," řekl vedoucí sdružení Keltoi s tím, že vstupné bude dobrovolné. „Akce potrvá asi do tří hodin odpoledne," dodal Horák. Podle něj ale nedělní benefiční akce není poslední akcí, kterou bude Keltoi letos v letovickém archeoparku pořádat. „Na prvního září chystáme ještě zakončení prázdnin. Tam plánujeme také ukázky řemesel. Další program ještě dolaďujeme," vysvětlil Horák. Keltský skanzen Isarno postavila na pozemku města před více než deseti lety skupina nadšenců. Nájemní smlouvu na pozemek měla na sebe napsanou Simona Hrušková, která ji asi před třemi lety chtěla přepsat na Aleše Olesova. Ten podle města nesplnil podmínky pro uzavření smlouvy a do výběrového řízení se přihlásili další zájemci. Stavby na pozemku ale vlastnila Hrušková. Kvůli sporu o pozemek a stavby byl skanzen uzavřen a několik let chátral. Od letošního ledna má pozemek od města pronajatý sdružení Keltoi.

Autor: Eva Ondráčková

Čtěte více na: http://blanensky.denik.cz/zpravy_region/v-letovicich-podpori-rekonstrukci-keltskeho-skanzenu-beneficni-akci-20130730.html