Archeopark v šumavských Prášilech nabízí návraty do doby Keltů.
Vrátit se o dva tisíce let zpět a poznat každodenní život, zvyky, jídlo nebo výzbroj Keltů můžete po celé léto v šumavských Prášilech. Keltský archeopark tady funguje už devátou sezonu. Na letošní prázdniny připravil ukázky tehdejších řemesel.

Jako první přišlo na řadu o tomto víkendu odlévání a zpracování bronzu.
U budování archeoparku byl i Lukáš Přibyl, který zde nyní působí jak výkonný ředitel a průvodce.

„Provádím zde návštěvníky, kterým říkám o našich unikátech, jako je opevnění. Postavili jsme ho rekonstrukcí ze zadní brány z nevězického oppida. To je jedna z největších rekonstrukcí svého typu v celé Evropě,“ říká Přibyl.  
V hlavním nádvoří archeoparku pak můžou návštěvníci vidět panský dům. „Opět se jedná o rekonstrukci domu, který byl objeven u Mšeckých Žehrovic. Jedná o stavbu velkou skoro 150 metrů čtverečních. Opět se jedná o jeden z unikátů ve střední Evropě,“ doplňuje Přibyl. Panský dům byl využíván primárně jako letní sídlo tehdejší elity.

Archeopark má návštěvníkům přiblížit keltskou kulturu. „Ukazujeme lidem, jak Keltové bydleli, jak zpracovávali kovy, jak tkali či jak bojovali. Zároveň se věnujeme experimentální archeologii,“ upřesňuje průvodce.

Během prázdnin se mohou návštěvníci arecheoparku těšit na nejrůznější tématicky laděné víkendy – třeba zpracování železa, výrobě keltských jídel nebo ražení mincí. Na prohlídku keltské vesničky ale můžou během prázdnin přijít každý den.  

Autor: Lukáš Milota
Zdroj a fotografie najdete zde: http://www.rozhlas.cz/zpravy/regiony/_zprava/archeopark-v-sumavskych-prasilech-nabizi-navraty-do-doby-keltu--1232475