Po šesti letech se vracím k tématu irské megalitické hrobky. Ve dnech kolem Zimního Slunovratu 2013 byla krajina v okolí Newgrange požehnána jasným nebem, a tak mohli četní zájemci po šest dní pozorovat zázrak postupného průniku slunečních paprsků do úzké chodby pravěké stavby a následného osvícení vnitřní komory.

5000 let stará megalitická chodbová hrobka každý rok přiláká stovky lidí, kteří chtějí pravěký pohanský astrologický úkaz sledovat.
Každý, kdo chtěl stát před vchodem do mohyly za východu slunce, byl také v sobotu 21.12.2013 vítán. Cesta je jednoduchá – z Dublinu přes městečko Drogheda do Brú na Bóinne Visitor Centre na řece Boyne. Z návštěvnického centra pozorovatele ve dny Slunovratu zdarma na místo dovezl kyvadlový autobus. Centrum bylo u této příležitosti otevřeno od sedmi hodin od rána. Před samotnou hrobkou Newgrange se návštěvníci shromažďovali už od půl deváté. Slavnostní východ slunce nastal v sobotu přesně v 8.54. V tuto chvíli už byli v komoře mohyly vítězové loterie a umělecké soutěže, kteří měli tu výsadu, že mohli postup svazku slunečních paprsků pozorovat zevnitř. Po rozednění, kolem půl desáté, vyšli vyvolení ven. Dovnitř tak mohli ve skupinách po dvaceti nahlédnout také ostatní návštěvníci…

5000 let stará cesta slunečních paprsků
Nad vchodem do mohyly Newgrange je otvor, zvaný světlík. Několik rán kolem Zimního Slunovratu proniká svazek slunečních paprsků světlíkem a putuje 19-metrovou chodbou do středové komory. Jak slunce na obloze stoupá, paprsek se rozšiřuje a nakonec úžasně osvětluje celou středovou komoru.
Přístup do komory, jejíž kapacita je omezená, je, jak již zmíněno, spravedlivě rozhodován loterií. Přihlášky jsou k dispozici u pokladny Brú na Bóinne Visitor Centre. Na Slunovrat 2013 se zkoušelo do mohyly losem dostat 29.503 zájemců! Slosování na letošní rituál bude 26. září 2014. Přihlášky nelze zaslat on-line, nicméně zaměstnanci návštěvnického centra jsou ochotni vyplnit formulář za Vás. Je třeba poslat na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. jméno, adresu vč. země, telefon s číslem předvolby a e-mailovou adresu. Koncem září je pak každý rok vylosováno žáky místní školy 50 jmen na každý ze šesti dní (18. – 23.12.), kdy je komora osvícena zimním sluncem. Vylosovaní získávají po 2 místech, která nejsou převoditelná na jiné osoby.
Zajímavost na konec – také u nás máme podobné místo, kde pravděpodobně sloužilo podobnému účelu. Jde o Sluneční kámen v jeskyni nedaleko hradu Kost v údolí Plakánek. Během vykopávek zde archeolog Jiří Waldhauser před lety společně se svými kolegy zcela náhodou zpozoroval velmi neobvyklý úkaz. Ve večerních hodinách, přesně 21. března a 23. září, tedy ve dnech jarní a podzimní rovnodennosti, navečer pronikají sluneční paprsky vchodem do jeskyně a na několik minut osvětlují nejvyšší vrcholek přibližně metr vysokého kamene. V jinou roční dobu k tomuto úkazu nedochází. Slunce osvětlí přírodní skalní oltář, pod kterým byla nalezena rozbitá keltská nádoba. Svědčí to o tom, že v Plakánku se patrně zachovala jakási přírodní svatyně, používaná k nám neznámým rituálům. Může nám pomoci najít ztracený vztah ke Krajině i dnes? 
Agrimonrix 2014
Zdroj: www.newgrange.com a http://www.boynevalleytours.com/newgrange-winter-solstice.htm

Fotogalerie:

Zimní slunovrat v Newgrange 21.12.2013
Zimní slunovrat v Newgrange 21.12.2013
Zimní slunovrat v Newgrange 21.12.2013
Zimní slunovrat v Newgrange 21.12.2013
Zimní slunovrat v Newgrange 21.12.2013
Zimní slunovrat v Newgrange 21.12.2013
Zimní slunovrat v Newgrange 21.12.2013
Zimní slunovrat v Newgrange 21.12.2013
Zimní slunovrat v Newgrange 21.12.2013
Zimní slunovrat v Newgrange 21.12.2013