Nejstarší jeskynní kresbou v Česku se může pyšnit jeskyně Býčí skála v Moravském krasu. Geometrický tvar vytvořený uhlem vědci podrobili dvěma analýzám a zjistili, že jde o výtvor z mladší doby kamenné. Tedy z období okolo 3200 let před naším letopočtem. Lokalizace : Okres: Blansko | Jihomoravský kraj,Doba kamenná

Kresba připomíná mřížku. "Zda jde o nějaký rituální obrazec nebo část větší kresby, to se již nepodaří zjistit," řekl Ivan Balák ze správy Chráněné krajinné oblasti Moravský kras.
Kresbu i s dalšími výtvory našli před časem jeskyňáři v takzvané Jižní odbočce Býčí skály, a to 150 metrů od vchodu do podzemí.
Je to místo, v němž kdysi bádal i Jindřich Wankel, který v jeskyni objevil slavnou sošku bronzového býčka a doklady o rituálním pohřbu velmože ze starší doby železné.
Vědci kresby z Jižní odbočky zdokumentovali a odebrali z nich vzorky. Pomocí radiokarbonové metody pak zjistili, kdy byly kresby vytvořeny. Zkoumali nejprve malbu připomínající jelena. Ukázalo se, že je asi 700 let stará.
Překvapivé výsledky zjistili odborníci rozborem vzorků z mřížky. Zjištěné informace o tom, že jde o výtvor 5200 let starý, potvrdilo opakování testů.
Mřížka na stěně jeskyně připomíná výzdobu některých keramických nádob té doby. "Nález tohoto nejstaršího skalního umění v Česku je velmi významný. Obrazec není příliš velký - měří 40 centimetrů na výšku a 30 na šířku," uvedl Balák.
Jedny z nejstarších pravěkých kreseb v Česku lze najít i v Mladečských jeskyních v Olomouckém kraji. Jsou ale vytvořeny červeným barvivem, jehož stáří zatím současná věda datovat neumí.

Zdroj: miz, iDNES 21.6.2006, ČTK

Encyklopedie Keltů - Čechy, Morava, Slezsko www.keltove.cz

Podrobnosti o lokalitách z období doby železné - latén - Keltové najdete na www.keltove.cz ext link 15