Archeologové mají unikátní pravěký objev, našli „hradecký Stonehenge"
Hradečtí archeologové si připsali další unikátní objev. V Plotištích nedaleko Hradce Králové narazili na pravěký rondel, který před sedmi tisíci lety sloužil jako společenské a duchovní centrum.

V hradecké okrajové části Plotiště totiž v hloubce dvou metrů vykopali pravěké naleziště, kterých v Česku mnoho není a jež prozradí mnohé o tom, jak ve východních Čechách žili lidé před více než sedmi tisíci let.
„Konkrétně zkoumáme monumentální trojitý kruhový příkopový areál o vnějším průměru 117 metrů. Jde o takzvaný rondel, který jak předpokládáme sloužil jako místo konání náboženských aktivit, důležitých společenských setkání a jednání. Je to vlastně pravěký monument, stejný, jako byly třeba pyramidy. Považuji to za významný nález," vysvětluje docent Jaromír Kovárník z katedry archeologie hradecké univerzity.
Podle odborníků je velmi zajímavé, že právě na Královéhradecku na pravém břehu Labe je tolik sociokultovních příkopů. Říká nám to, že tu jistě byla nějaká důležitá sídelní oblast, zřejmě už tehdy vedla podél toku Labe pravěká stezka.
Vybudovat podobné zařízení, která fungovala pouze v blízkosti významných osad, dalo našim předkům hodně práce. Vytěžená půda pak sloužila k navršení valu.
„Vykopat takto monumentální díla znamenalo vytěžit velké množství zeminy. Museli se zorganizovat a práci si dělit. Tento monument je vlastně předchůdcem Stonehenge, který je o dva tisíce let mladší," přirovnává archeolog.
Protože tehdejší zemědělství bylo zásadní pro přežití, areál mohl lidem sloužit i jako prostor pro oslavy spojené s kultem úrodnosti. V rondelu, který tvořil kruh a čtyři vstupy, nyní pracují studenti na praxi. Na pravěké kruhové areály narazili archeologové díky speciálním snímkům z letadla, které pravidelně nad Hradcem a v okolí pořizují.
„Systematická letecká archeologie je velmi progresivní a efektivní metoda, kterou rád využívám. Zvládneme tak prozkoumat velkou část území a za krátkou dobu získáme přehled o staré kulturní krajině. Na další takové rondely jsme narazili i v Lochenicích, Holohlavech, na Chlumu a přímo naproti evangelickému kostelu v Semonicích," popisuje Kovárník.

Zdroj: hradec.idnes.cz