V Isarnu bude benefiční akce. Lidé se dozví víc o životě Keltů.

Letovice - Dlouho byl opuštěný, ale nyní pomalu ožívá. Archeopark Isarno v Letovicích má od loňského roku v pronájmu sdružení Keltoi, které tam opět začalo pořádat akce. Letos již čtvrtá, s názvem Koně Keltů a silácké hry, se uskuteční tuto sobotu od deseti do pěti hodin odpoledne.
Akce bude benefiční. „Výtěžek poputuje na podporu obnovy Isarna," uvedl vedoucí Keltoi Václav Horák. Členové sdružení si podle něj budou například povídat s návštěvníky o koních. „Ukážeme jim, jak Keltové cvičili koně tak, aby se nebáli bojů. Dozvědí se také, jak vypadal výcvik bojovníka," pozval Horák.
Program si mohou na vlastní kůži vyzkoušet i samotní diváci. „Pro děti i dospělé připravíme soutěže. Například hod kamenem a kládou nebo lovení kance, což bude hod oštěpem na cíl. Děti si kromě toho budou moci vyrobit mouku, upéct si placku či zašermovat mečem," přiblížil vedoucí sdružení.
Tím však letní sezona ve skanzenu neskončí. Pasování malých Keltů, kteří se budou učit základy boje, se uskuteční šestého září. Poslední akce s názvem Samhain oslaví keltský Nový rok.
Horák si přeje, aby do Isarna nacházelo cestu více návštěvníků. „Zatím to není ideální. Na každou akci, kterou pořádáme, zavítá asi padesát až sto lidí. V porovnání s dřívějškem je to nesrovnatelně méně. Je to tím, že archeopark je stále ve velmi špatném stavu," posteskl si Horák.
Chátrající atrakci Letovic chce sdružení postupně vrátit hezkou tvář. „Letos v září opravíme střechu roubenky a kovárny. Získali jsme na to grant z Jihomoravského kraje ve výši přes třicet tisíc korun. Další náklady budeme muset zaplatit z vlastních zdrojů," dodal Horák. Skanzen se podle něj nevyhne celkové rekonstrukci, která přijde na jeden a půl až dva miliony korun.
Autor: Petra Srstková, Blanenský deník 20.8.2014