Šumava – Už před deseti tisíci lety, ve střední době kamenné (mezolitu), žili na Šumavě ve výšce přes tisíc metrů nad mořem lidé. Potvrdily to nálezy archeologů nedaleko Modravy. Jde o nejvýše položené pravěké sídliště z období mezolitu u nás. Výjimečné je i v Evropě – podobné nálezy byly zatím učiněny jen v Alpách.

„Když jsme dělali prospekci na Klatovsku, tak nás napadlo, že bychom to mohli zkusit i tady v těchto polohách. Správa parku se zpočátku tvářila dost překvapeně, ale povolení jsme dostali. Začali jsme na Křemelné, kde jsme po hodinovém výzkumu objevili nejvýše položené keltské sídliště ve střední Evropě. Ale o to nám nešlo, šlo nám o nálezy z období mezolitu. Dalším místem byla proto Javoří Pila, kde jsme zhruba po hodině také slavili úspěch," vzpomíná na začátky výzkumu jeden z archeologů Milan Řezáč. Archeologové tráví na Šumavě třetí sezonu a za tu dobu shromáždili zhruba tři stovky úlomků pravěkých nástrojů a odštěpků z jejich výroby.

Hledání ale není snadné. Archeologové vždy musejí napřed vytipovat vhodné místo, kde se předpokládá, že se pravěcí lidé mohli zdržovat (například suchý vrch blízko vody), a poté tam udělají zhruba půl metru širokou sondu do země. Hlína se pak propere v potoce a na sítě s malými oky se hledají kamenné čepelky a odštěpky, které pravěcí lidé používali jako hroty šípů a čepele zbraní nebo jako háčky na lov ryb, a také pozůstatky z této výroby.

„Průzkum je zaměřený hlavně na osídlení lovecko-sběračské.Do dnešního dne jsme v okolí Javoří Pily, Křemelné a Roklanského potoka identifikovali celkem pět lokalit se štípanou industrií, které jsou předběžně datovány do období mezolitu, a jedna lokalita je stáří laténského (je tedy mladší – pozn. aut.)," vysvětluje Katarína Čuláková z Archeologického ústavu Akademie věd ČR.

Naši předci před deseti tisíci lety na Šumavě nežili trvale, ale opakovaně se tam vraceli. Stavěli si příbytky podobné stanům a pravděpodobně tam sbírali brusinky, borůvky a zejména lískové oříšky, jichž bylo tehdy na Šumavě velké množství a které mají tu výhodu, že se dají uschovat přes zimu, a navíc mají velkou kalorickou hodnotu. Dá se také předpokládat, že dalším lákadlem byly tahy lososů, které jsou v této oblasti zaznamenány až do novověku. Tyto ryby lovili na udici, zvěř pak hlavně pomocí luků a šípů, případně do pastí, jak ukazují nálezy z jiných částí Evropy.

Už před deseti tisíci let žili na Šumavě lidé. Lákaly je tam oříšky
16.8.2013 18:31
Zdroj: Milan Kilián,fotogalerii a zbytek textu najdete zde  Klatovský deník

Další článek a fotogalerii najdete také na Šumavanetu